30 Temmuz 2009 Perşembe

Apocalypto


Baldadamin erken uyumasını (23.00!!) ve ertesi günün tatil olmasini fırsat bilerek cumartesi gecesi bir film seyredelim dedik. Uzun süredir izlemeye fırsat bulamadığımızdan yeni film almamıştık,o yüzden eski DVD lerin arasından 2. kez izlenmeye değer bir film seçtik. İnsanı dehşete düşüren sahneleri, hızlı temposuyla doğrusu ilk seferdeki kadar ilgiyle izledim. En favori sahnelerim bebeğin anne karnındaki dansı ve suda doğum sahnesiydi tabiki. Wikipediada konusu şöyle anlatılmış;
"Film köylerinde mutlu bir şekilde yaşayan Maya halkının hayatlarından bir kesit ile başlıyor. Yaşama uğraşları, şakaları, beklentileri ve umutları seyirciye sunularak bir nevi "yok birbirimizden farkımız" dedirtiyor. Lakin köye gelen bir yağmacı ve avcı grubu herşeyi alt üst ediyor ve köydeki eli iş tutan erkek ve kadınları esir alıyor.

Filmde baş roldeki erkek Jaguar Paw (Rudy Youngblood) isimli bir yerli. Hamile eşi ve çocuğunu bir şekilde yağmacılardan koruyan esas adamımız onlara geri döneceğine dair söz vermeyi de ihmal etmiyor. Sonrasında esir yerli halkı zorlu ve sonunun ne olduğunu bilmedikleri bir yolculuk bekliyor. Filmin yaklaşık kırk dakikalık bölümünü içeren ve seyirciyi de merak içinde bırakan bu yolculuk sonrası zigguratları ve insan kurbanı ayinleri ile ünlü Maya başkentine ulaşıyorlar. Kuraklığın problem olduğu bölgede kurban törenleri yapılmakta ve esir alınan köy halkımızı da bu akibet beklemektedir. Bu arada kadınlar ise açık artırmayla satılır. Kurban töreni filmin en can alıcı sahnelerini oluşturmakla birlikte kahramanlarımıza sıra geldiğinde güneş tutulmakta ve bunu bir işaret sayan kral ve büyücüler onları bu akibetten bir bakıma kurtarmaktadır. Ancak onları esir alan yağmacıların insafına terk edilen köy erkekleri daha iyi bir yola koyulamazlar. Bu kez de bir nevi arena oyununa atılan kahramalarımızdan Jaguar Paw bu oyun esnasında yağmacıların şefinin oğlunu öldürür ve filmin ikinci bölümünde hızlı ve gerginlik verici bir kovalamaca başlar. Kovalamacanın sonu her ne kadar mutlu son olsa da çekilen acılar unutulmaz ve beyazların Amerika'yı keşif gemilerini de sahillerde görürüz."

Filmin orjinal maya dilinde olması ayrı bir tat. Aksiyon süper, kurguda boşluk hissedilmiyor, çekimler sahneler harika, tek olumsuz yanı fazlaca "kanlı" olması sanırım. Kesinlikle çoçuklara ve hamilelere göre değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

free html visitor counters
Blog Widget by LinkWithin
 
Copyright 2009 Baldanadam